Nieuws

 Interview over met onze voorzitter over zonnepark De Boterberg

Onze voorzitter Hans Schiphorst gaf begin september een interview aan Hier Opgewekt over de geslaagde samenwerking van ECO met de gemeente. Het artikel is te lezen op de website, zie: Zonnepark de Boterberg: geslaagde samenwerking tussen gemeente en energiecoöperatie | HIER opgewekt.

 Succesvolle natuurbeheerdag op zonnepark de Boterberg

Op zaterdag 26 juni zijn zo’n 10 leden van de Energie Coöperatie Oldemarkt als vrijwilliger aan de slaag gegaan met het wiersen (met een hooihark op een rij leggen van gemaaid gras). Na het wiersen werd het hooi tot balen geperst. Door het maaien en afvoeren van het gras zorgen we er niet alleen voor dat op het zonnepark duurzame energie wordt opgewekt, maar óók voor een toename van de biodiversiteit!

Een succesvolle ochtend met een bekertje koffie en een lunch met broodjes en soep. Voor herhaling vatbaar en dat gaat gebeuren!: eind augustus wordt het terrein voor de tweede keer dit jaar gemaaid, waarna we opnieuw met de groep vrijwilligers aan de slag gaan.

 

 Energiecoaches in Steenwijkerland

Ook energie en dus geld besparen? Steenwijkerland helpt u op weg met 70 euro aan gratis energiebesparende producten en een gratis adviesgesprek met een energiecoach. De energiecoach is een onafhankelijke vrijwilliger die u graag helpt met het besparen van energie. Dat is goed voor uw portemonnee en het milieu profiteert er ook van! Maak een afspraak met een energiecoach wanneer het u goed uitkomt. Samen wordt dan gekeken naar uw persoonlijke situatie en krijgt u slimme en betaalbare tips over hoe u energie kunt besparen in uw woning.

Ook een gratis adviesgesprek? Vul dan dit aanmeldingsformulier in: https://duurzaamsteenwijkerland.nl/energiecoaches/

 Sterke groei aantal (zonne)energie coöperaties

Jaarlijks wordt door de Klimaatstichting HIER de Lokale Energie Monitor gepubliceerd. Begin februari 2021 werd voor de zesde keer een landelijk overzicht gegeven van de ontwikkeling van energie coöperaties.

De cijfers liegen er niet om. De groei blijft doorzetten, qua aantallen, qua opgesteld vermogen en qua aantal betrokken burgers. Inmiddels vormen de initiatieven een vrijwel landelijk dekkend netwerk! 95% van de inwoners van Nederland woont in een gemeente waar een energie coöperatie actief is. In Steenwijkerland zijn er dat -inclusief de Energie Coöperatie Oldemarkt- inmiddels acht! En dat is goed nieuws omdat energiecoöperaties van essentieel belang zijn voor het draagvlak voor duurzame energie. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat bij de ontwikkeling van duurzame energie initiatieven wordt gestreefd naar 50% lokaal eigendom van ieder nieuw project.

Meer weten over de Lokale Energie Monitor 2020? Klik dan op Lokale Energie Monitor 2020 | HIER opgewekt.

 Actie Urgenda: ZET ‘M OP 60

Zet 'm op 60De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Op initiatief van Urgenda is een actie gestart om cv-ketels af te stellen op 60 ºC. 

ECO ondersteunt v deze actie “ZET ‘M OP 60″. Via de website https://zetmop60.nl wordt uitgelegd hoe je dat zelf kunt doen.

 Zonnepark De Boterberg in film Duurzaamheid Steenwijkerland
Zonnepark De Boterberg © Bas Media bv

Steenwijkerland geeft in een filmpje van ca 11 minuten een terugblik over 2020 waarin meerdere duurzame projecten in beeld komen. Eén van de onderwerpen is zonnepark De Boterberg. Onze voorzitter Hans Schiphorst geeft in de film kort weer waar ECO mee bezig is. De film is beschikbaar op https://duurzaam-steenwijkerland.nl.

Voor de film zijn ook opnames gemaakt met een drone, zie foto hiernaast.

 Het DASHBOARD is online

Op het dashboard kan direct worden afgelezen hoeveel elektrische energie is opgewekt. Het dashboard wordt elk uur aan de laatste gegevens aangepast. Zie DASHBOARD. Voor een toelichting kunt u terecht op: Dashboard zonnestroommeter